Woningkeuze

 

Ieder huishouden is vrij in de keuze van het type woning, afhankelijk van de eigen wensen en mogelijkheden. Met zowel een klein als groot budget is er werkelijk al van alles mogelijk. In groepsverband of zelfstandig en/of in samenwerking met organisch architecten wordt het persoonlijke droomhuis gerealiseerd op het eigen perceel en tevens in de behoefte aan (berg)ruimte voorzien door het bouwen van een studio of schuur bijvoorbeeld. Men maakt hiervoor een persoonlijk plan van aanpak.

Voor huishoudens met een groter inkomen is deelname eenvoudig: 1. Lid worden van de projectgroep als (passief) aspirant-bewoner. 2. Een persoonlijk plan van aanpak maken voor het eigen perceel en eventueel de onderneming. 3. Wachten tot de locatie bouwrijp is. 4. Samen met de architect (en de buren) de eigen woning ontwerpen en (laten) bouwen. 5. Wonen (en werken) in Ekosofia.

In het hele concept voor Ekosofia is er echter van uitgegaan dat dit plan juist ook betaalbaar wordt voor mensen met een klein(er) inkomen.

Een biologische woning van houtskeletbouw (eventueel in combinatie met hennep- of strobaalbouw) moet ook voor €50.000 tot €80.000 te bouwen zijn. Zie onder andere bouwmarkt http://eco-logisch.nl en http://www.strobouw.nl voor meer informatie.

Voor €30.000 is een eigen aardewoning te bouwen: http://www.twaalfambachten.nl.

Ook door gebruik van aardezakken kan een betaalbare woning worden gebouwd: http://calearth.org.

Voor ongeveer €10.000 kan een Ger in de wooncirkel van het eigen perceel worden geplaatst. Zie bijvoorbeeld http://www.nooitmeerhaast.nl voor meer informatie.

Een earthship hoeft echt niet meer dan €75.000 te kosten. Zie http://earthship.com.
Ga eens op bezoek bij Het Natuurlijk Huus in Raalte: http://www.hetnatuurlijkhuus.nl.

En bij biologisch gebouwde wijk Buitenkans in Almere: http://www.debuitenkans.nl.

Nog meer voorbeelden zijn te zien via de afspeellijst Natural Building (rechter kolom) op Ekosofia TV.

Kortom deelname moet mogelijk zijn voor (minder dan) €100.000. In projectgroep Amsterdam denken we bovendien aan een appartementencomplex met sociale huurtarieven! Voor een ecodorp met meer dan vijftig huishoudens ligt bovendien het voordeel van gezamenlijke inkoop van biologische bouwmaterialen voor de hand.