Proces

 

Over de ontwikkeling van het project tot nu toe:

Vanaf 2005 werk ik voortdurend in vele vormen aan de visualisatie van het concept. Ik ben begonnen met een serie tekeningen, een sfeercollage en in 2006 met het maken van een eerste maquette. Om gezond boeren verstand te kweken heb ik van 2006-2008 de tweejarige opleiding biologisch-dynamische landbouw aan de Kraaybeekerhof gevolgd en afgerond met een eerste ondernemingsplan voor een Landgoed Ekosofia.

Eind 2008 heb ik het Engelstalige www.youtube.com/ekosofiaTV en het Nederlandstalige www.youtube.com/ekosofiaTVNL online laten gaan met daarop video’s over Klein Ekosofia en voor de bouw van een ecodorp relevante video’s.

Begin 2009 heeft (levens)kunstenares Anne Kittelman het logo ontworpen.

In april 2009 is projectgroep Amsterdam spontaan ontstaan bij een eerste excursie naar een mogelijke locatie. Inmiddels bestaat de groep uit ongeveer 45 mensen. Kijk bij bewoners en deelname voor meer informatie over het kennis maken met en instromen in de projectgroep.

Op 5 mei 2009 is ekosofia.org* online gegaan en heb ik een feestelijke dag georganiseerd om het concept openbaar te maken. (* De laatste update is van januari 2011. Webmaster: Dirk Plat) Na afloop van de officiële presentatie van een uur hebben we een biologisch-dynamische lunch op het landgoed Kraaybeekerhof genoten. Daarna hebben we een schatplichtig bezoek aan De Kleine Aarde in Boxtel gebracht. Ter afsluiting van de dag hebben we gedineerd met een aantal leden van de projectgroep in een biologisch restaurant in Amsterdam.

Om een digitaal netwerk voor de aspirant-bewoners te creëren heb ik in het voorjaar van 2010 eerst een Ning Netwerk opgezet om dat vervolgens te verhuizen naar: www.mindz.com/plazas/Ekosofia_Global_. Inmiddels is deze plaza afgeslankt tot een mooi uithangbord voor ondernemers.

Vanaf november 2010 kunnen we je namelijk uitnodigen op Forum Ekosofia, gebouwd door aspirant-bewoners Edward Smidt en Michel Kegels. Op het forum kan je eenvoudig vrijblijvend verder verkennen of de natuurlijke leef-, speel- en werkomgeving die we willen bouwen je aanspreekt. Iedereen met interesse in het wonen in een ecodorp is hier van harte welkom.

Door de groei van de projectgroep van tien naar bijna vijftig mensen is het project in 2010 in een stroomversnelling terecht gekomen. In de zomer is twee keer een geslaagd open huis georganiseerd en het plan kreeg aandacht in de media. Ekosofia is nu volop in beweging en daar kan je live bij zijn. Met ingang van oktober 2010 organiseert de stichting in samenwerking met de Hub Amsterdam een maandelijkse Green Screen met een spreker, film of documentaire en discussie. Komt dat zien en denk en doe mee!