Toepassingen

 

Het model van Ekosofia is oorspronkelijk bedoeld om toegepast te worden voor de ontwikkeling van een kleinschalige natuurlijke gemeenschap met 50 tot 150 bewoners. In (kleine) gemeenschappen op basis van het grit bouwt ieder huishouden de eigen woon/werkruimte en wordt op het perceel permacultuur toegepast.

Voor de bouw van een ecodorp of een groene wijk in de stad bouwen toekomstig bewonersgroepen en ondernemers de woon- en bedrijfsruimte samen met organisch architecten en bouw- en installatiebedrijven en de betreffende gemeente. Stichting Ekosofia stelt het concept om te beginnen beschikbaar voor drie toepassingen.

Inmiddels zie ik ongekende all-win mogelijkheden, van small budget en lowtech tot big budget en hightech en ik spreek daarom graag over Ekosofia als een groen poldermodel! De toegevoegde waarde die kan ontstaan is wellicht te vergelijken met die van treinstations aan het begin van de 20e eeuw.

 

Variant ecothemapark op 3 hectare met minipergola, moestuincirkel, bijentuin, kinderopvang en speelveld. Oktober 2009, pen en (kleur)potlood, A-2+.


 

De tekening hieronder met vier dorpsversies rondom hetzelfde centrum was een eerste oefening om toepassing op grotere schaal te onderzoeken.


1: Ecodorp varianten voor 125-500 inwoners. 2: Een close-up van variant Ekotopia

Januari - Februari 2006, pen en kleurpotlood, A-2+.

Tijdens het maken van deze eerste extrapolatie van de verschillende ontwerpen werd me al snel duidelijk dat deze greenprint bijzonder efficiŽnt en breed toepasbaar is. Het grit en het organisatiemodel bleken samen een concept te vormen waarmee zowel kleinschalige natuurlijke leefgemeenschappen en eco-dorpen als grootschaliger (satelliet-) steden kunnen worden gebouwd. Het concept kan tevens gebruikt worden om cirkelvormige kernen op termijn als het ware vast te laten groeien aan bestaande (grote) stedenÖ

Het planologisch afwisselen van cirkels voor landbouw met cirkels om in te wonen en werken creŽert vanzelf een natuurlijke leefomgeving en dynamische uitzichten. Door het ontwikkelen van nieuwe ringen kan een gemeenschap op een gezonde, organische manier groeien.